• 100% Handgemaakt
  • Glutenvrij en vegan opties
  • Laag in koolhydraten
  • Binnen 7 werkdagen verstuurd!

Cacao producten worden nu overal verkocht tegen een zeer schappelijke prijs. Dit zorgt ervoor dat cacaoboeren vaak geen andere keuze hebben dan kinderen te gebruiken om voor hen te werken omdat ze niet genoeg verdienen om betaalde arbeiders in te huren. De boeren zelf houden weinig tot niets over. 
 
Om certificaten zoals Fairtrade of UTZ te behalen zijn er veel eisen, kosten en een minimum productie aan verbonden. Voor kleine boeren is dit dus onhaalbaar. Grotere boeren werken echter ook vaak samen met kleinere boeren, hierdoor bestaat de meeste cacao uit een mengsel van eerlijke cacao en cacao waarvan de herkomst onduidelijk is. Hierdoor geven deze certificaten geen volledige garantie over de herkomst van de cacao.  

Door deze situatie hebben wij gekozen om cacao te kopen waarvan de herkomst volledig te traceren is. Onze cacao is oorspronkelijk van een boerencoöperatie in Piura- Peru. Dit is een groep boeren die samenwerken om genoeg te produceren en te exporteren en hierdoor dus volledig en zonder twijfel de betreffende certificaten verdienen. Ze produceren bijzondere soorten cacao en krijgen een eerlijke prijs voor hun cacao, biologisch en Fair Trade. 

Wij krijgen (h)eerlijke chocola en een fijn gevoel !


Cacaobonen komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, maar ze worden ook in Africa en andere delen van de wereld verbouwd. Een cacaoboom kan meer dan 50 jaar oud worden en tot 10 meter hoog grooien.

Het duurt drie tot vijf jaar voor een cacaozaadje om een ​​vruchtboom te worden en deze levert maar dertig tot veertig vruchten per jaar. Rijpe peulen zijn te vinden op cacao bomen op elk moment, maar de meeste landen hebben 2 perioden per jaar met een piekproductie.
Boeren halen de rijpe peulen met één haal uit de boom. Op deze manier raakt de plant niet beschadigd en kunnen de peulen elk jaar weer opnieuw uitgroeien.

Zodra de peulen zijn geoogst, worden ze opengespleten. De bonen worden dan uit de peul geschept en ongeveer een week met de pulp gefermenteerd.


De bonen worden ongeveer 5-10 dagen bewaard na de oogst, zodat bacteriën en schimmels de bonen kunnen fermenteren. Tijdens dit gistingsproces wordt de kiem van de boon gedood en kan de temperatuur oplopen tot 50 graden. 

Boeren weten dat ze hun gegiste bonen het beste buiten de brandende zon moeten laten drogen. Ze harken ze regelmatig om zodat alle bonen gelijkmatig drogen. 

Zodra het tijd is om de bonen te verzamelen, krijgt de bittere cacao al een eerste vleugje van de smaak, geur en kleur.


Cacaobonen zijn kwetsbaar en daarom worden ze voorzichtig geroosterd.
Op 100°C roosteren ze dan minstens 30 minutenHet roosteren is erg belangrijk voor de kwaliteit en de smaak van de cacao.  


Alle bonen worden gelijkmatig geroosterd, zodat ze niet verbranden.
Na dit proces worden de cacaobonen afgeblust (winnowing), zodat het branden direct stopt. De geroosterde cacaobonen worden gezeefd, waarbij al het afval wordt gescheiden. Wat er overblijf is de cacaonib. Hier begint ons Beanberry chocolade proces. 


Voor het maken van chocolade heb je cacaoboter, cacaomassa of nibs, melkpoeder (kokos/amandel/noot melk), suiker (voor ons vervangende suikers) en smaakstoffen nodig. In witte chocolade wordt geen cacaomassa gebruikt en in pure chocolade geen melkpoeder.

Al deze ingredienten worden in de melangeur gedaan. Hier worden ze gemalen en verwarmd tot een temperatuur van 50 graden en ondergaan het een proces dat ‘concheren’ heet. Tijdens het concheren wordt de chocolade gekneed waardoor vetzuren en vocht uit de massa worden onttrokken. Tegelijkertijd krijgen de ingrediënten de kans om nog beter op te lossen en in elkaar over te vloeien.

Ook wordt de chocolade minder vochtig. Dit alles geeft de chocolade een vollere smaak en een fijne, homogene, gladde structuur. Dit proces duurt tussen de 12 en 36 uur.


Om mooi gestolde, glanzend en knapperige chocola te krijgen die niet snel op je handen smelt moeten we als laatste stap de chocolade ‘temperen’. Tijdens het temperen neemt de cacaoboter in de chocolade een stabiele kristalheldere vorm aan.

Om dit te krijgen moet de chocolade naar de juiste temperatuur omhoog en weer omlaag  gebracht worden, zo dat de juiste kristallen worden aangemaakt. Als dit niet correct gedaan wordt, krijg je chocola die smelt in je handen en geen juiste structuur of smaak heeft.

Dit proces wordt ook wel voorkristaliseren genoemd.